Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

jasmin-agen.over-blog.com

jasmin-agen.over-blog.com

Jacques Boé ou Jasmin en occitan. 2014 sera l’occasion de fêter à Agen le 150ème anniversaire de sa disparition.


Agen, inauguracion del baloard Carnot renovat, lo 8 de decembre 2018

Publié par occitan sur 22 Décembre 2018, 18:42pm

Catégories : #Agen, #Inauguration, #Jasmin

Jansemin es encara viu !

Jansemin es encara viu !

Lo 8 de decembre passat, a l'escasença de l'inauguracion del baloard Carnot renovat a Agen, Jansemin èra present dins l'espectacle MétamorphoseS amb Me cal mouri cantat per Christian Moulié e lo poèta personificat per Alan Rouch que nos donèt un tròç del poèma La corona del breç. Jansemin es encara viu !

Un extrach de l'espectacle
https://www.petitbleu.fr/2018/12/09/le-boulevard-carnot-plus-lumineux-que-jamais,5007654.php

 

Agen : Una serada que marcarà los esperits

 

Arser èra un grand jorn per la vila d’Agen. La fin de las òbras de renovacion d’un dels dos baloards emblematics : lo baloard Carnot. Per l’inauguracion, la vila ofrissiá un espectacle gratis entítolat « MétamorphoseS » a la gara ont desboca lo baloard.

Se trachava d’un espectacle son e lutz ont d’imatges son projectats sus la veirèira de la gara amb la tecnica del mapping.

Per lo demai èra una fresca istorica amb narracion, cant e musica sus 2000 ans d’istòria de la vila dempuèi lo reialme dels Nitiobròges fins a l’alba del sègle XXIen.

Dempuèi la celebracion en 2014 del 150en aniversari de la despartida del poèta occitan agenés, Jacme Boèr dich Jansemin, e la representacion al teatre municipal de « Lo mistèri Jansemin », una creacion del grop OC del Cristian Salès, un espectacle de tria, soscavi a quicòm de mai ambiciós sul tèma de l’istòria d’Agen, mai que mai al sègle 19en. Escriguèri la trama istorica.

A Cristian e a io nos calguèt tot un fum d’encontres amb Jean Dionis, lo consòl, per lo persuadir e definir lo format del projècte. El volguèt que se debanèsse lo 8 de decembre per que coïncidèsse amb la liurason d’un baloard flame nòu.

Es vertat qu’es un consòl bastisseire que son modèl es un certan Joan-Baptista Durand, consòl, que faguèt crear precisament a la fin del sègle 19en, lo baloard Carnot.

Èra una escomesa de las grandas : contar 2000 ans d’istòria en una mièg-orada. I aviá tanben lo risc meteorologic.

Aviam pas ça que la previst lo movement dich dels « gilets jaunes ».

Fins ara a ‘Gen èran estats puslèu pacifics mas se per cas empachavan l’inauguracion ?

Al moment de trencar lo riban tricolòr, lo consòl èra enrodat de gilets jaunes que cridavan « Macron, demission » e que cantavan la marselhesa. Ensajèt de parlamentar amb eles mas quand arribèt davant la gara per far son discors, los gilets cridavan tant qu’aviá de mal a se far entendre.

Fin finala, se calèron e la representacion (n’i aviá 4 de fila previstas) començèt davant la molonada que foguèt d’un còp pivelada.

Lo compte a rebors èra en occitan, la presentacion per soetar una bona serada se faguèt en francés, en occitan e en anglés. Lo recitaire parlava en francés mas parlèt de Garona coma d’un riu entièrament occitan. Lo cantaire agenés, Cristian Moulié cantèt « Me cal morir » de Jansemin que foguèt puèi personificat per Alan Roch que declamèt un tròç del poèma « la corona del breç ».

I a un occitanista que me diguèt apuèi : « lo minimum sindical per l’occitan ». Benlèu mas èra un espectacle grand public e lo mond remarquèron la preséncia de l’occitan.

Al cap de las representacions pensi qu’un milierat de personas èran presentas e èran esbleugidas per la beutat dels imatges, del son e de la musica e subjugadas pel raconte.

Lo primièr afogat que non sai foguèt lo consól.

De tant que nos vòl convidar Cristian Salès e io per nos benastrugar e parlar de l’avenir. Totes dos sèm fièrs d’aquela capitada mas tiri mon capèl a aquela entrepresa familhala, CS Prod, que fa un trabalh plan eficaç per la conscientizacion dels Occitans e tanben al tecnicians plan professionals.

Per quant a io es una mena d’apogèu dins ma mission d’encargat de la lenga e la cultura occitanas a la comuna d’Agen. Mas, ai pas acabat. De projèctes n’ai a bodre tant que serai valent e present a la comuna.

 

Joan-Pèire Alari, lo 9/12/2018

 

Sur "Le Petit Bleu" d'Agen

 

Commenter cet article